Nämä käsitteet ja määritelmät pohjautuvat PSK Standardien julkaisuun: ”PSK 6201 KUNNOSSAPITO KÄSITTEET JA MÄÄRITELMÄT”.
Kunnossapito
Kunnossapito on kaikkien niiden teknisten, hallinnollisten ja johtamiseen liittyvien toimenpiteiden kokonaisuus, joiden tarkoituksena on säilyttää kohde tilassa tai palauttaa se tilaan, jossa se pystyy suorittamaan vaaditun toiminnon sen koko elinjakson ajan.
Käyttö
Tuotannon toteuttamisen välittömät toimenpiteet, kuten prosessinohjaus ja koneiden käyttö. Käyttöön voi kuulua myös tuotteen, prosessin, tms. vaatimat kytkentöjen muutokset, vaihtoyksiköiden, komponenttien ja työkalujen vaihdot.
Käynnissäpito
Käytön lisäksi käyttöhenkilöstön tehtäviin voi sisältyä kohteen käyttökuntoon liittyviä tehtäviä, kuten puhdistukset, voitelu, asetukset, tuotantokoneiden korjauksia sekä kunnonvalvontaa ja tuotantokyvyn seurantaa.
Logistiikka
Työvoiman, varaosien ja materiaalien, kunnossapitolaitteiden, tilojen, varastoinnin, telineiden ja alihankintojen yksilöintiä, valitsemista, hankintaa ja toimitusta.
Parannus
Toimenpide, jonka tarkoituksena on parantaa kohteen turvallisuutta, luotettavuutta tai kunnossapidettävyyttä muuttamatta kohteen toimintaa.
Muutos
Toimenpide, jolla muutetaan kohteen toimintaa ja käyttöominaisuuksia.
Huomautus 1: Muutokseksi ei lueta kohteen vaihtoa toiseen identtiseen kohteeseen.
Huomautus 2: Muutos ei ole kunnossapitoa, vaan se on kohteen toiminnan muuttamista halutuksi uudeksi toiminnaksi. Muutos on usein investointiluonteinen. Muutoksilla voi olla vaikutus kohteen luotettavuuteen tai tehokkuuteen tai molempiin.
Tehdaspalvelu
Tehdaspalvelu on tuotantolaitoksen sekä sen laitteiston ja ympäristön kehittämiseen, kunnossapitoon ja materiaalihallintoon liittyvää toimintaa. Siihen yleisesti luetaan kuuluvaksi myös kiinteistöhuolto kuten vartiointi, palo-suojelu, puhtaanapito, LVIS-huolto, jätehuolto, lumityöt, ulkoalueiden ja istutusten hoito.
Käyntiaste O
Käyntituntien (To) suhde tarkastelujakson vertailtavaan kokonaisaikaan (T). Käyntiaste kuvaa mm. koneeseen kohdistuvaa rasitusta.
Käyttöaste U
Käyttötuntien (Ta) suhde tarkastelujakson vertailtavaan kokonaisaikaan (T). Käyttötunteja vähentävät joutoaika, varallaolo ja ulkoinen toimintakyvyttömyysaika, joka voi aiheutua markkinatilanteen heikkenemisestä, raaka-aineiden ja tuotantohyödykkeiden niukkuudesta, investoinneista tai työmarkkinahäiriöistä.
Käyttöaste kuvaa vaaditun tuotannon määrän vaatimaa aikaa.
Tuotannon kokonaistehokkuus (KNL)
Kunnossapidon ulkoisista tavoitemuuttujista (PSK 7501) yksi tärkeimmistä on tuotannon kokonais-tehokkuus. Se on kolmen alla määritellyn osatekijän käytettävyyden (K), toiminta-asteen (N) ja laatukertoimen (L) tulo.
Käytettävyys (K)
Käytettävyys on kohteen kyky olla tilassa, jossa se kykenee tarvittaessa suorittamaan vaaditun toiminnon tietyissä olosuhteissa olettaen, että vaadittavat ulkoiset resurssit ovat saatavilla.
Toiminta-aste (N)
Toiminta-aste on toteutuneen tuotantomäärän suhde maksimituotantomäärän käyntiaikana.
Laatukerroin (L)
Laatukerroin määrittää myynti- tai jatkojalostuskelpoisen tuotannon osuuden kokonaistuotantomäärästä.
Vastaa