Kunnossapito vaikuttaa yrityksen kannattavuuteen toimimalla niin, että mahdollisimman pienet epäkäytettävyys- ja laatukustannukset saavutetaan mahdollisimman alhaisilla kunnossapitokustannuksilla.
“Keskeisiä tavoitteita ovat tuotannon kokonaistehokkuus (KNL) sekä hyvä käyttövarmuus, joka koostuu toimintavarmuudesta, kunnossapidettävyydestä ja kunnossapitovarmuudesta. Lisäksi turvallisuus, ympäristön huomioiminen ja kustannustehokkuus ovat merkittäviä tavoitteita. (PSK 6201)”
Kunnossapito parantaa yrityksen kannattavuutta ja pääomien käytön tehokkuutta vaikuttamalla seuraaviin asioihin:
- alhaiset valmistuskustannukset
- korkea käytettävyys
- tuotannon määrä
- alhaiset väli- ja valmistevarastot
- alhaiset laatukustannukset
- hyvä toimitusvarmuus
- laajennus- ja korvausinvestointien minimointi
- työturvallisuuden parantaminen
- ympäristöpäästöjen välttäminen
- energiankulutuksen pienentäminen
Näiden avulla saadaan hyvä taloudellinen tulos ja korkea pääoman kiertonopeus, jotka edelleen johtavat korkeaan pääoman tuottoasteeseen ja korkeisiin elinjaksotuottoihin. Nämä ovat kunnossapidon tuottoja, jotka saavutetaan kunnossapidon panosten eli kunnossapitokustannusten avulla. Kunnossapito on perustekijä laitoksen elinajan hallinnassa, laitosturvallisuudessa, työturvallisuudessa, ympäristön suojelussa, eliniän jatkamisessa, laitoksen parantamisessa ja omaisuuden arvon säilyttämisessä sekä yrityksen imagon luomisessa.
Kunnossapito on yksi suurimmista yrityksen kustannuksista: Se on pääoma ja raaka-ainekustannusten jälkeen suurin (ja kontrolloimaton!) kustannuserä.
Vastaa